Vertrouwenscontactpersoon binnen OWK

Bij een sportclub moet iedereen zich welkom voelen en met plezier kunnen sporten. Helaas komen seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag overal voor, ook in de sport. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie of geweld. Als je er mee te maken krijgt is het belangrijk te weten waar je terecht kunt. Binnen OWK is dat onder meer bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP).

Wie is de VCP?
Mijn naam is Annet Hoexum. Ik ben 48 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen – waarvan er eentje met veel plezier korfbalt bij OWK. Ik heb 20 jaar gewerkt als GZ-psycholoog in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds een paar jaar ben ik mentor (wettelijk vertegenwoordiger) van een aantal cliënten met een verstandelijke beperking, vanuit mijn eigen onderneming TRUSS mentorschap. Ik ben iemand die altijd interesse heeft in de ander, goed kan luisteren en doorvraagt om samen helder te krijgen wat er speelt.

Als VCP bied ik graag iedereen die daar behoefte aan heeft een luisterend oor en denk ik mee over eventuele vervolgstappen die genomen kunnen worden. Ik ben binnen de vereniging onafhankelijk en onpartijdig.

Wanneer naar de VCP?
Een VCP is het aanspreekpunt voor iedereen die een vraag, klacht of vermoeden heeft over – of te maken heeft met – grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten. Het is belangrijk om zaken bespreekbaar te maken, zowel voor jezelf als voor de vereniging en om erger te voorkomen. Dit kan binnen de vereniging bij het bestuur of de trainers. Lukt dit niet, wil of durf je dit niet, dan kan iedereen - sporters, ouders, trainers, vrijwilligers, toeschouwers, bestuursleden – contact zoeken met de VCP.

Hoe verloopt het contact met de VCP?
Het eerste contact met de VCP kan via de mail, telefonisch of via What’s App. Tijdens het eerste contact bespreken we in grote lijnen de aanleiding en maken we indien gewenst vervolgafspraken. Hierbij is de wens van degene die het contact opneemt leidend. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk, tenzij er meldingen binnenkomen die strafrechtelijk van aard zijn of waar er een actueel gevaar is voor iemand. Samen bekijken we wat er nodig is, of er vervolgstappen wenselijk zijn en welke dat zouden kunnen zijn.

De VCP lost zelf de vraag of melding niet op, maar weet welke wegen er bewandeld kunnen worden om tot een oplossing te komen en kan waar nodig advies, ondersteuning of hulp bieden of regelen. Maar alleen praten en je hart luchten mag natuurlijk ook.

Van het contact wordt door de VCP een rapportageformulier ingevuld. Dit kan anoniem en is altijd in overleg met de persoon die contact zocht. Het bijhouden van de (anonieme) meldingen is nodig om goed zicht te houden op wat er speelt binnen de vereniging.


Contactgegevens
Annet Hoexum
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 06-12359590

Afdrukken