OWK Logo

Korfbalvereniging OWK

KORFBALLEN DOEN WE SAMEN


ONZE CLUB

Historie

Korfbalvereniging OWK

korfbalvereniging OWK opgericht 6 juni 1947Korfbalvereniging OWK (Oostwold WesterKwartier) is opgericht op 6 juni 1947. OWK is altijd een bloeiende dorpsvereniging geweest, waar jong en oud kon korfballen. Momenteel bestaat de vereniging uit ongeveer 80 leden, waarmee drie senioren-, twee jeugdteams en een kaboutergroep, een combimidweek met Zunobri, en vijf combi B- en C-jeugdteams met buurtverenigingen Rodenburg en Sparta, gevormd worden.

Sinds 2008 heeft OWK, net als vele andere verengingen, haar grasveld ingeruild voor kunstgras. In 2011 heeft OWK dan ook de beschikking over een volledig nieuw onderkomen “de Gaveborg”. Een MultiFunctioneel Centrum dat met vereende dorpse krachten is gerealiseerd. In het gebouw is o.a. het sportcafé, de lagere scholen, de sportgelegenheid en kleedkamers ondergebracht. Meer informatie: www.gaveborg.nl.

De eerste jaren

17 september 1947 Heerenveensche Koerier SchoolkorfbalDe hoofdmeester van de school meester A. van der Berg heeft samen met de heer Dousma, de heer Bakker en de heer Kampman, de Korfbalvereniging in Oostwold opgericht. Tijdens de wekelijkse kaartavond op de kaartclub kwam het ter sprake, "waarom is er geen korfbalvereniging in Oostwold". De mannen waren er al snel uit, een korfbalvereniging moest er ook in Oostwold komen. En zo was de oprichting van de korfbalvereniging Oostwold en in 1951 genaamd OWK (Oostwold Westerkwartier), een feit.

Veel dorpsgenoten korfbalden indertijd bij SSS te Enumatil, maar deze kwamen allemaal terug om in Oostwold te kunnen korfballen. De heren hadden hun doel bereikt. De animo voor de korfbalsport was meteen in Oostwold aanwezig; vooral onder de jeugd van de lagere school, gestimuleerd door de eerder genoemde schoolhoofd van der Berg. "Er was ook niet zoveel te beleven in Oostwold. Gemotoriseerd verkeer was er, op misschien drie auto's na, niet."

Schoolhoofd van der Berg en schoolhoofd Heijs van Midwolde, lieten de oudste leerlingen af en toe tegen elkaar lspelen wat de onderlinge rivaliteit aanwakkerde. De heer Harm Dousma, leerling en korfballer van het eerste uur, waren als kinderen altijd vol verwachting als meester Heijs 's middags op zijn plof naar de school kwam, want dan was het duidelijk dat er weer speelplannen waren. De oorsprong van korfbalvereniging OWK ligt dus, net als de oorsprong van korfbal in 1902, in het schoolkorfbal.

Van vlaaien ruimen tot zand in je schoenen

Gaveborg Oostwold, thuishaven van korfbalvereniging OWKDe eerste wedstrijden werden gespeeld op het land van boer Bos. Dit betekende vaak eerst vele vlaaien ruimen en dan korfballen. Al vrij snel daarna kwam er een veld vrij in de Ericalaan waar de thuiswedstrijden gespeeld konden worden. Naar KNKB normen was dit veld aan de krappe kant en als OWK zou promoveren, was de kans zeer aanwezig dat het afgekeurd zou worden. Uiteindelijk verhuisde OWK naar de Hoofdstraat op het nieuwe sportpark Oostwold, waar in zelfgebouwde kleedruimtes en kantine vele jaren gekorfbald is.

Met de plannen voor een heus Multifunctioneel Centrum in Oostwold, was ook het kunstgras, in november 2008, voor korfbalvereniging OWK een feit. Binnen anderhalf jaar na de kunstgrasopening, kon OWK ook haar intrek nemen in de nieuwe huisvesting van de Gaveborg (maart 2011). Het dorp Oostwold heeft met elkaar gezorgd voor dit indrukwekkende MultiFunctioneel centrum dat huisvesting bied aan onder andere: een lagere school, korfbalvereniging OWK, voetbalvereniging en de coöperatieve dorpssupermarkt de GaveSuper, een sportcafé met biljart- en dartruimte, vergaderruimten met onder andere plek voor de jeugdsoos, een handvaardigheidsplein, een ict-plein, bibliotheek, een fitnessruimte en een gymzaal. Een historisch moment voor de bloeiende korfbalvereniging OWK.

Vijftiger jaren

In deze jaren wordt er een overgang gemaakt van het spelen van wedstrijden tegen buurtgenoten, naar daadwerkelijke aansluiting bij de competitie van de KNB (huidige KNKV) en het meespelen met series. Omstreeks 1951 wordt korfbalvereniging Oostwold dan ook korfbalvereniging OWK (Oostwold Westerkwartier).

Chrit Notten met zijn zoonElke avond oefende een vast groepje volwassenen en jongeren in het steeds bedrevener worden in de bal -, gooi -, vang- en scoortechniek. En zeker niet zonder resultaat. Al snel werden veel wedstrijden gewonnen en het eerste team promoveerde. OWK kreeg sterkere tegenstanders, waardoor het niet meer kon blijven bij onderling oefenen. Er werd dan ook een trainer aangesteld. De eerste officiële/externe trainer was de heer Chrit Noppen. Een belangrijk lid van het toen zeer hoog spelende ROG en samen met zijn vrouw Thilly, zeer actief in het Noordelijke korfbal en later ook bij de KNKV,

Het korfbalniveau van OWK, van jong tot oud, ging door het aanstellen van een trainer snel omhoog, wat resulteerde in vijf OWK-ers in het Groninger jeugd 12-tal. Helaas werd dit Groninger 12-tal in de eerste ronde verslagen door het Friese twaalftal, iets dat ook hedendaags nog veel voorkomt. In de KNB (huidige KNKV) competities waren in deze tijd NKC uit Noordwijk en OKO uit Opende vaak de geduchte tegenstanders van OWK.

Bijzondere momenten '60 tot '99

29 oktober 1977 30 jaar bestaan kv OWK

Eind jaren '50 en begin jaren '60 waren er grote successen voor korfbalvereniging OWK. In 1959 werd bijna promotie naar de 1e klasse afgedwongen. De beslissingswedstrijd in Jubbega werd helaas verloren. In die jaren was OWK hofleverancier van vele selectieteams, met als hoogtepunt van het jaar, dat alle twaalf spelers van OWK in het Noordelijk twaalftal speelden. In die tijd werd er vooral gespeeld tegen ploegen rondom de stad Groningen, zoals Nic, Hermes, CB en ploegen als WSS en Vlagtwedde.

Na een aantal mindere jaren, waren er vanaf 1970 weer een aantal vrijwilligers die de schouders eronder zetten. De opgaande lijn werd weer ingezet en in 1975 speelde OWK weer met meerdere teams in de competitie. Dit was grotendeels te danken aan de tomeloze inzet van Melle van Dekken, die de vereniging nieuw leven inblies. Samen met de toenmalige hoofdcoach Steven de Vries gaven zij OWK nieuw elan. Beide heren zorgden ervoor dat OWK bleef bestaan.

In de jaren 1979-1990 deed OWK weer met vele ploegen mee aan de competitie, met als hoogtepunt 1985, waarin het met maar liefst negen teams in de competitie uitkwam.

Nederlandskampioenschappen Elburg kv OWK uit OostwoldNog meer sportieve hoogtepunten in de historie van onze bloeiende vereniging waren in de begin jaren negentig. Onder bezielende leiding van hoofdcoach Steven de Vries, verzorger Melle van Dekken en begeleider Derk Feenstra (allen op NK foto) werd OWK zowel in de zaal als ook op het veld afdelingskampioen en mocht hierdoor deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen voor afdelingen in Zeeland (veld twaalftal) en in Wezep (zaal achttal). Beide toernooien waren voor OWK, ondanks het feit dat men geen Nederlands kampioen werd (Zeeland een halve finale plaats en in Wezep de finale) grootse en indrukwekkende gebeurtenissen. In twee jaar tijd maakte de club een sprong van de onderafdeling naar de KNKV, de korfbalbond.

In seizoen 1991-1992 bereikte OWK met slechts veertien spelers, de tweede klasse van het KNKV.

In 1998 speelde OWK weer mee om de bovenste plaatsen en werd wederom het felbegeerde kampioenschap behaald en promoveerde het team voor de tweede keer in de historie van OWK naar de tweede klasse in de zaal. Ditmaal werd een aantal jaren op tweede klasse niveau gespeeld.

OWK blijft een bloeiende vereniging in het nieuwe millennium

In de eerste jaren van het nieuwe millennium blijft OWK presteren in de middenmoot van de tweede klasse op het veld en in de zaal. In spannende regionale wedstrijden kan het eerste team nog niet de stap naar de eerste klasse maken en moet soms zelfs even weer naar beneden kijken. Bij de jeugd wordt het millennium goed ingeluid. De D1 wordt kampioen in de pupillen D hoofdklasse en mag een gooi doen naar een plekje voor het Nederlands kampioenschap. Helaas worden ze tweede tijdens de Districtskampioenschappen. Veel van deze talenten spelen nog bij OWK.

In het seizoen 2007-2008 presteert het eerste team om in de zaal kampioen te worden en promotie af te dwingen naar de tweede klasse. In een ongemeen spannende competitie was het slotakkoord voor OWK. Helaas moest het eerste teams het seizoen erop weer een een stapje terug doen in de zaal, waardoor zowel op het veld als in de zaal de derde klasse weer een feit was.

AP Buitenbeker winst 2010 voor OWK 1Het vervolgseizoen 2009-2010 werd de stijgende lijn in prestaties ingezet. Het werd een mooi seizoen waarin het eerste team naast het derde klasse kampioenschap in de zaal, ook het derde klasse veldkampioenschap en de AP buitenbeker wist te bemachtigen.

In september 2010 kwam oud OWK speler Annelies Schuitema terug van haar uitstapjes naar Oranje, DOS'46 A1 en Nic 1. Met deze ervaring en de jeugdige talenten en gretigheid van het eerste team, werd promotie in het zaalseizoen van 2010-2011 naar de 1e klasse in de wacht gesleept. Ook op het veld werd er naar aansluiting in de eerste klasse gezocht. In een spannende beslissingswedstrijd tegen Vitesse in het voorjaar van 2012, werd het kampioenschap in de tweede klasse bezegeld en promotie bemachtigd.

Selectiespeler van het voorgaande seizoen: Michel Daling nam het hoofdtrainersschap-stokje over in augustus 2013 en wist samen met zijn kader bestaande uit Mark Akkerman van kv Sparta en in de tachtiger en begin negentiger jaren eerste speler Anja de Vries, onder het mom "1 team 1 taak", van twee teams één selectie te smeden. De ontwikkeling naar dynamisch korfbal was voor deze hoofdtrainer het hoofddoel. Met deze aanpak en het aanwezige talent en de retigheid, wist OWK, zowel op het veld als in de zaal, een vaste eerste klasser in de KNKV competitie te worden.

Ondanks een klein uitstapje naar de tweede klasse in de zaal in het seizoen 2014-2015, werd OWK overtuigend kampioen en kon zich weer richten op eerste klasse wedstrijden op zowel het veld als in de zaal.

Samenwerking

Onder het mom samen sta je sterk, zoekt OWK vaak samenwerking dan wel probeert van anderen te leren. Dit is niet alleen te zien aan de spelers die buiten OWK zeer actief zijn op korfbalgebied door te coachen voor Groningen of Noord en mee te helpen bij KNKV korfbalkampen, ook is dit te zien aan de samenwerking die gezocht wordt met andere (buurt)verenigingen.

Al in de tachtiger jaren waren het vijf OWK jeugdspelers die in een gezamenlijke constructie naar Rodenburg in Leek gingen.

Voor de zomer van 2014 werden twee jeugdteams van OWK en ODA aan elkaar voorgesteld en gingen in september hun eerste wedstrijden samen spelen in twee nieuw samengestelde combiteams. Dit was tevens het moment waarop ook de midweek van OWK werd versmolten met Zunobri uit Zuidhorn tot een gezellig combi-midweekteam, die nog steeds haar wedstrijden speelt in Oostwold en Zuidhorn.

Samen met korfbalverenigingen Rodenburg en Sparta heeft OWK driemaal het Junior World Cup (huidige KWC) georganiseerd in 2010-2011-2012. Het toenmalige JWC is een groot internationaal toernooi waarbij veel andere aspecten dan het organiseren van een toernooi bij kwamen kijken. Met de vele behulpzame vrijwilligers en dorpsbewoners en de ervaring die opgebouwd is tijdens de eigen 22 (2016-2017) zeer goed bezochte OWK jeugdtoernooien, kan OWK en Oostwold terugkijken op een zeer succesvolle en onvergetelijke ervaring.

Door deze eerdere samenwerking hebben de drie Westerkwartierder korfbalverenigingen elkaar ook voor de zomer van 2017 weer opgezocht. Dit keer voor een samenwerking op het gebied van de B- en C-jeugd. Na een paar kennismakingstrainingen en een superevenement om de samenwerking in te leiden, waren ook deze combiteams een feit. Vanaf 2017-2018 wordt er dan ook door OWK, Rodenburg en Sparta de competitie gestart met drie B combiteams en twee C combiteams.

OWK-ers in selectie

OWK-er Tessa Lap Wereldkampioen met Oranje U17OWK is al jaren hofleverancier van verschillende jeugdspelers voor de Groningen en Noordelijke teams. Ook op het gebied van coaching voor Groningen en Noord, levert OWK al meerdere seizoenen achterelkaar trainers en coaches. Een mooie ervaring die ook bij de eigen OWK jeugd, door de trainer/coaches weer toegepast wordt. Tessa Lap heeft na haar ervaringen in de Noord jeugdteams sinds 2011-2012, sinds december 2016, de stap kunnen maken naar Oranje U17. In de zomer van haar eerste oranjejaar werd zij samen met haar Oranje collega's Wereldkampioen in Schijndel. Hiermee heeft OWK in haar gelederen niet alleen een oud-international, maar ook een international binnen de korfballijnen.

2016-2017 een seizoen voor de geschiedenisboeken

In het vierde en laatste seizoen van hoofdtrainer/coach Michel Daling en zijn kader, maakt de selectie van OWK een grote stap op historisch korfbalgebied. Een stap die door zo’n kleine vereniging eigenlijk alleen SAMEN bereikt kan worden! Een subliem zaalseizoen van jong tot oud. OWK 1 behaald met een ruime voorsprong het kampioenschap in de eerste klasse en promoveert hierdoor voor het eerst in de geschiedenis van OWK naar de overgangsklasse in de zaal. Ook OWK 2 behaald een historisch moment met hun kampioenschap in de reserve tweede klasse. Een belangrijke aansluiting voor de selectie en de komende talentvolle jeugd. OWK 3 dingt lang mee voor het zaalkampioenschap in de reserve derde klasse, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats.  Het combi-midweek team OWK/Zunobri speelt breedte korfbal, waarbij vooral plezier en bewegen het belangrijkste is. De junioren behalen een gedeelde eerste plaats, maar door een minder doelsaldo blijft promotie naar de eerste klasse uit. Ook de andere jeugdteams halen de zaalkampioenschappen binnen: OWK ODA C1 (vijfde klasse), OWK ODA D1 (eerste klasse) en OWK E1 (derde klasse).

OWK 2 wint AP Buiten 4e keer geschiedenis seizoen 2016-2017 voor kv OWK

Ook op het veld doet OWK goede zaken en haalt nogmaals de geschiedenisboeken door ook kampioen in de eerste klasse te worden op het veld en zo opnieuw een historische promotie afdwingt. De combiteams met ODA sluiten hun seizoen af door naast de najaarscompetitie, ook de voorjaarscompetitie glansrijk te winnen en de kampioenschappen binnen te slepen. De jongsten van OWK, de E1, zetten ook hun beste beentje voor en halen tevens het kampioenschap in de najaarscompetitie, waardoor zij in de voorjaarscompetitie een klasse omhoog gingen.

Zeven jaar na de AP Buitenbekerwinst van OWK 1, kon opnieuw de AP Buitenbeker naar Oostwold komen. In een mooie zegereeks en een subliem afsluitend toernooi om de beker, liet OWK 2 zien wie de sterkste was en zette met mooi spel de andere drie finale kandidaten buiten spel.

Naast het Oranje succes van selectielid Tessa Lap in Oranje onder 17 jaar heeft OWK op talentengebied ook met junior Dylan Noordhof een belangrijke stap kunnen maken. Na meerdere seizoenen achtereen te spelen voor Groningen,  werd hij in 2017 tijdens de tweede selectiefase geselecteerd als speler van Noord U19. Met U19 speelde ook hij zijn wedstrijden tegen de districten en andere landen.

Kortom

70 jaar kv OWK na High TeaMet alle kampioenschappen van de jeugd, goed spelen in de bekerwedstrijden, spelende jeugdleden in RTC Groningen jeugdteams, RTC Noord jeugdteams en Oranje jeugdteams, is ook de aansluiting naar de selectie van korfbalvereniging OWK gewaarborgd. Ondanks de grootte, is OWK dan ook een gezonde en bloeiende vereniging.

Een vereniging waar alleen SAMEN zoveel bereikt kan worden!

Na een historisch seizoen dat mooi afgesloten werd met een veelzijdig, gezellig en intiem programma in juni 2017 om het 70 jarig jubileum te vieren, wordt er al weer uitgekeken naar het nieuwe seizoen met nieuwe uitdagingen voor de gehele vereniging, haar combiteams en nieuwe kaders en spelers.

Afdrukken