Wijzigingen spelregels

KNKV LogoDe KNKV heeft een rij wijzigingen in de reglementen en spelregels aangekondigd. Ook voor OWK heeft dit gevolgen.

Nieuwe regels, verkort:

  • De schotklok zal verder worden ingevoerd in het wedstrijdkorfbal, in de 1e klasse en reserve overgangsklasse als ook in de hoofdklasse junioren.

  • In het gehele top-, wedstrijd- en breedtekorfbal zal het onderlinge resultaat van toepassing zijn wanneer één of meerdere teams aan het einde van de competitie gelijk zijn geëindigd.

  • De competitie zal worden hervormd in de 3e en 4e klasse m.i.v. 2018/2019 middels een versterkte degradatieregeling in de 3e klasse. Dit zal nader worden uitgewerkt in de promotie/degradatieregeling voor de komende competities. De promotie/degradatieregeling voor seizoen 2018/2019 zal eind augustus verschijnen waarin voor iedere klasse duidelijk zal zijn wat het effect is.

  • Zonder toestemming van scheidrechter 8 x wisselen in top en wedstrijdkorfbal. Ook reeds gewisselde spelers mogen binnen deze 8x wisselen terug het veld in.

  • De scheidsrechter fluit na 50 seconden om het einde van de time out aan te geven. Op deze manier kan na een minuut weer gestart worden met de wedstrijd.

  • De aanvoerder blijft ook als deze gewisseld wordt aanvoerder. De aanvoerder moet wel altijd als speler starten bij aanvang van een wedstrijd.

  • Bij een strafworp moet een poging tot het maken van een doelpunt gedaan worden, hij moet dus richting de korf gaan. Als de bal die de handen verlaat niet richting de korf gaat (bijv stuiteren), wordt dit gezien als een overtreding en dus een spelhervatting voor de tegenpartij. De huidige regels staan het ook toe dat spelers het strafworpgebied betreden als de bal de handen van de nemer verlaten heeft.

  • Als altijd zijn en blijven scherpe voorwerpen voorboden. In de regels zijn scherpe nagels hieraan toegevoegd, nagels moeten kortgeknipt en glad zijn, hierop zal de scheidsrechter controleren.

  • n wedstrijden waar zuivere speeltijd niet wordt toegepast is het mogelijk voor het team dat de uitworp neemt om het spel te vertragen. Het recht, om na een tegendoelpunt de bal uit te nemen, kunnen zij kwijtraken als zij worden bestraft voor regel § 3.6 g (vertragen van het spel). Het andere team krijgt dan een spelhervatting.
     

Lees voor uitgebreidere informatie van de beknopte versie hierboven, het spelregelbulletin 2017 van KNKV.

 

Afdrukken