OWK aan de slag met uw Data Privacy

Data Pivacy bij korfbalvereniging OWKAanstaande vrijdag 25 mei gaan de nieuwe regels omtrent persoonsgegevens in werking, de Persoonsgegevens Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat ook korfbalvereniging OWK aan de slag moest met haar Privacy beleid en de uitvoering hiervan.

De AVG versterkt de rechten van personen om controle over hun persoonsgegevens uit te oefenen en verplicht organisaties om hun maatregelen op het gebied van privacy en gegevensbescherming aan te scherpen.

Om aan deze wet te voldoen als korfbalvereniging OWK, moeten we een aantal stappen doorlopen, zoals bijvoorbeeld:

  • Bewustwording; Alle betrokkenen van de vereniging (leden, donateurs, sponsoren, vrijwilligers etc.) moeten op de hoogte zijn van de AVG.
  • Rechten van betrokkenen; Alle betrokkenen waar gegevens van bewaard worden online dan wel op de harde schijf of server in kaart brengen.
  • Overzicht verwerkingen; in kaart brengen van hoe gegevens worden verwerkt, welke persoonsgegevens worden gedocumenteerd, met welk doel, waar komen ze vandaan, waar worden ze bewaard en wie heeft toegang tot deze gegevens.
  • Data Protection Impact Assessment (DPIA); in kaart brengen van privacyrisico’s van de gegevensverwerking zodat maatregelen genomen kunnen worden om risico’s te verkleinen.
  • Privacy by design & privacy by default; Bij het ontwerpen van nieuwe diensten, gebruik van nieuwe programma’s, ervoor zorgen dat persoonsgegevens goed worden beschermd.
  • Functionaris voor de gegevensbescherming; De verantwoordelijke en coordinator binnen de vereniging aanstellen.
  • Meldplicht datalekken; Protocol voor het omgaan met datalekken zoals documenteren en melden. Met deze documentatie moet gecontroleerd kunnen worden of aan de meldplicht is voldaan.
  • Verwerkersovereenkomsten; Binnen OWK zijn verschillende functies die gebruik maken van ontvangen Persoonsgegevens. Hiervoor dienen overeenkomsten te worden opgesteld en worden ondertekend.
  • Toestemming; Voor gegevensverwerking online en in het archief, is toestemming van alle betrokkenen nodig. Tevens moeten de betrokkenen op een eenvoudige manier hun toestemming kunnen intrekken en moeten hun gegevens verwijderd kunnen worden wanneer gewenst.

Korfbalvereniging OWK is inmiddels aan de slag gegaan met de AVG. Wij zullen u via de website op de hoogte houden, maar zoals u hierboven ziet wordt er ook iets van onze betrokkenen gevraagd.

Binnenkort ontvangt u hierover een email. Wij hopen dan ook op uw medewerking!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, stel ze gerust! U kunt altijd contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De eerste concepten online

De eerste conceptdocumenten zoals het Privacybeleid en de Privacyverklaring van OWK, zijn inmiddels opgenomen op de site. Via Data Privacy in het hoofdmenu en via de button aan de rechterkant van de website (PC versie), kunt u deze inzien.

Afdrukken